SUSANNA & DAVID WALLUMRØD – LIVE

Artiest info
Website
facebook

Label: SusannaSonata

Susanna Wallumrød is een 42-jarige zangeres uit Noorwegen die in eigen land sinds haar muzikale debuut in 2004 ruim bekend is als artieste maar ook als zus van drummer Frederik en pianist Christian Wallumrød en als nicht van pianist David Wallumrød met wie ze onlangs een live opgenomen plaat heeft uitgebracht onder de veelzeggende titel “Live”. Het is al het dertiende album van Susanna in haar 17-jarige carrière.

Ze treedt in Noorwegen ook op met keyboardsspeler Morten Qvenild onder de naam ‘Susanna And The Magical Orchestra’ waarmee ze twee songs aanleverde voor de populaire televisieseries “Grey’s Anatomy” en “Skins”, één daarvan was haar heel speciale coverversie van “Love Will Tear Us Apart” van ‘Joy Division’. Daarnaast werkte ze in het verleden ook al eens samen met de geweldige Amerikaanse singer-songwriter Will Oldham, bij het grote publiek beter gekend als Bonnie ‘Prince’ Billy. Op zijn album “Wolf Of The Cosmos” van begin 2018 coverde die integraal de liedjes van Susanna’s plaat “Sonata Mix Dwarf Cosmos” uit 2007.

Op haar nieuwste album “Live” dat integraal werd opgenomen in jazzclub ‘Blå’ in Grünerløkka, Oslo in september 2019 en in ‘Asker Kulturhus’ in Asker, Viken in januari 2020 brengt ze zeer sobere, ingetogen coverversies van bekende liedjes van artiesten die actief zijn in de wereld van de folkmuziek. David Wallumrød begeleidt Susanna bij al die songs op Fender Rhodes-piano, clavinet, harpsynthesizer, Minimoog bass-synthesizer en hij zingt subtiele harmony vocals bij enkele nummers.

Ze brengen in totaal acht liedjes waarvan Leonard Cohen’s “Chelsea Hotel #2”, “This Flight Tonight” van Joni Mitchell, het ook door Emmylou Harris gecoverde “Wrecking Ball” van Neil Young en “For No One” van ‘The Beatles’ wellicht de meest bekende songs zijn. De vier andere geselecteerde nummers zijn “Gin Soaked Boy”, “Underground” en “Johnsburg, Illinois” die allemaal door haar idool Tom Waits werden geschreven en gebracht en een langgerekte versie van de song “All My Tears” die origineel gecomponeerd en gezongen werd door Julie Miller.

“For No One” werd de eerste single uit deze plaat en wordt nu opgevolgd door “Chelsea Hotel #2”, de song die we op de eerste video ter kennismaking hebben meegegeven. De andere video is een live-registratie van Susanna’s versie van het liedje “All My Tears”. De melancholische sfeer die zij creëert door haar zangstijl brengt de luisteraar in een soort van wazige trance waarbij men zachtjes maar gestaag wegzinkt in diepe overpeinzingen. De originele versie van de liedjes die ze covert blijft wel herkenbaar maar de songs worden door haar getransformeerd in verrassende interpretaties die weten te boeien van begin tot einde. Luisteren naar de warme falsettostem van Susanna Wallumrød en de rustige gedempte muziek van haar toetseninstrumenten bespelende neef David is daardoor puur genieten en wegdromen. U kunt dat nu dus ook gewoonweg zelf doen door het album “Live” in huis te halen.

(valsam)